Jak powstają produkty z aloesu - proces przetwarzania - LANZALOE

,,Pytasz mnie, jakie były tajne siły, które podtrzymywały mnie podczas moich długich postów. Cóż, to była moja niezachwiana wiara w Boga, mój prosty i oszczędny styl życia oraz Aloes, którego korzyści odkryłem po moim przyjeździe do Południowej Afryki pod koniec XIX wieku.’’

Mahatma Ghandi (1869-1948)

Jak powstają kosmetyki z aloesu? Odkryj pochodzenie produktów Lanzaloe

Lanzaloe posiada pierwszą i jedną z największych upraw ekologicznych aloe vera na Wyspach Kanaryjskich. Powierzchnia plantacji to ponad 100 000 metrów kwadratowych i znajduje się w okolicach miasteczka Orzola na Lanzarote. Ponadto nasza uprawa została zadeklarowana jako Centrum Turystyczne i Kulturalne o wyjątkowym znaczeniu, przyjmując co roku więcej, niż 90.000 wizyt. Zapraszamy Państwa do odkrycia naturalnej mocy drzemiącej w roślinie nieśmiertelności.

Dlaczego warto wybrać aloes w pielęgnacji?

Skóra wraz z wiekiem traci jędrność, blask i elastyczność. Aloes zawiera ponad 257 substancji aktywnych biologicznie, które mają lecznicze właściwości na zdrowie i urodę. Należy zaznaczyć, że najlepsze wartości i zastosowanie ma odmiana „aloe vera” nazywana również aloesem zwyczajnym. Pełnie dobroczynnych właściwości aloe vera uzyskuje po osiągnięciu wieku minimum 3 lat, gdy uznawana jest za dojrzałą.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze Aloesu?

Przy wyborze aloesu warto zwrócić uwagę na pochodzenie i rodzaj uprawy. Aloes jest rośliną o wspaniałych właściwościach i jest stosowany przede wszystkim w celu zapobiegania lub leczenia problemów skórnych. W Lanzaloe zbieramy i traktujemy kwiaty Aloe Vera wyłącznie w tradycyjny sposób, Oznacza to, że w procesie produkcji nie stosujemy pestycydów, sztucznych nawozów i obróbki chemicznej. Tym samym otrzymujesz pewność, że stosowany aloes pozostaje naturalną substancją o aktywnym działaniu. Ponadto, należy dodać, że rośliny nieśmiertelności rosnące na wulkanicznej glebie Lanzarote zapewniają ekskluzywne i najwyższe możliwie wartości odżywcze powstałe w aloesie. Zawartość polisacharydów i wartości odżywczych jest o ponad 50% większa od aloesu rosnącego w innych warunkach środowiskowych.

Dobroczynne działanie Aloe Vera dla zdrowia i piękna

Roślina nieśmiertelności jest naturalnym reprezentantem grupy niezwykle silnych antyoksydantów. Do jednych z nich należą polifenole, które potrafią hamować rozwój infekcji i wirusów w organizmie. Zawiera również mukopolisacharydy wzmacniające układ odpornościowy. Natomiast sam aloes wspiera mechanizmy ochronne błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto udowodniono, że aloes obniża ryzyko narażenia komórek na stres oksydacyjny. Aloe vera zawiera również antyoksydanty takie jak: witamina E, C, flawonoidy, aloina, potas, taniny i karotenoidy.

Aloes zmniejsza ryzyko niedokrwienia serca spowodowane miażdżycą. Ponadto ma działanie obniżające poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu (HDL). Dane wskazują, że aloe vera ma korzystny wpływ na zapobieganie miażdżycy. Aloes obniża poziom lipidów i zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Roślina nieśmiertelności jest uważana za jedną z nielicznych o potwierdzonym działaniu zmniejszania stanów zapalnych, które mogą wpływać na występowanie miażdżycy.

Zachwiana równowaga organizmu może skutkować negatywnym wpływem na układ odpornościowy. Szczególnie należy zwrócić na to uwagę podczas okresów zimy i jesieni, gdy jesteśmy szczególnie podatni na choroby. Aloes pomaga przywrócić prawidłową pracę układu odpornościowego, ponieważ zawiera:

✔ Acemannan, 

✔ Cholinę,

✔ Substancje antrachinowe, 

✔ Enzymy bradykinaza, 

✔ Witaminy A,C,E, B1, B2, 

✔ Kwas foliowy.

Aloes ma właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne, które wspierają jeden z najważniejszych organów odpowiedzialnych za odporność organizmu — jelita. Mukopolisacharydy wzmacniają układ odpornościowy, a inne substancje zawarte w aloesie pobudzają wątrobę i trzustkę, dzięki czemu następuje szybka detoksykacja organizmu. Te właściwości są szczególne istotne w okresie zmian pór roku, by organizm mógł walczyć z bakteriami i wirusami. W celu osiągnięcia pełni terapii aloesem należy spożywać aloes nawet dwa razy dziennie

Aloe Vera został przebadany z dobrymi wynikami jako sprzymierzeniec w walce z trądzikiem. Żel Aloe Vera ma właściwości ściągające i przeciwbakteryjne dzięki saponinom, które skutecznie działają przeciw zaczerwienieniu i infekcjom. Jego nawilżające składniki aktywne łatwo wnikają w pory i ułatwiają eliminację martwych komórek, zanieczyszczeń i sebum. Więcej na temat zastosowania aloesu na trądzik na naszym blogu. Roślina pomaga regenerować przebarwienia pozapalne i odnosi się to do ciemnych śladów, które pozostają po wygojeniu pryszczów, ponieważ aloina jest środkiem odbarwiającym, więc pomaga rozjaśnić ciemne obszary skóry. Jest to także jeden z najlepszych składników do regulacji naturalnego pH skóry i promowania równowagi gruczołów łojowych. Ponadto jego regularne stosowanie zapobiega pojawianiu się przedwczesnych zmarszczek, alergii i innych zaburzeń, które wpływają na piękno skóry.

100% Ekologiczna Uprawa Aloesu Lanzaloe - Cultivo Ecológico

Możliwość własnej, ekologicznej uprawy gwarantuje jakość i autentyczność naszych produktów. Od ponad 15 lat posiadamy Certyfikat Unijny Upraw Ekologicznych z numerem 2148–P.

Nowoczesne zaplecze produkcyjne

Jesteśmy jedyną firmą na Wyspach Kanaryjskich, która realizuje w całości proces obróbki Aloe Vera od uprawy, poprzez elaborację surowca i uzyskanie Czystego Soku z Aloe Vera aż do jego dystrybucji i sprzedaży, gwarantując tym jakość naszych produktów.

Proces przetwarzania aloesu

Przeprowadzone badania dotyczące właściwości aloesu dowiodły, iż nie występują one jednoskładnikowo, a jedynie w wyniku połączenia jego elementów. Z tego względu, Lanzaloe dba z niezwykłą starannością o przebieg każdego etapu procesu produkcyjnego. Stały nadzór jakości zapewnia gwarancję, że wszelkie korzyści płynące z miąższu wydobywanego z aloesu, niezbędnego do produkcji naszych produktów, zostają zachowane.


1. Uprawa rośliny

Aloes jest uprawiany z własnych pędów: sadzonki, które wschodzą wokół łodyg dojrzałych roślin, są zrywane wraz z korzeniami w celu przesadzenia. Aloes należy do silnych roślin, aczkolwiek istnieją pewne czynniki, które wpływają na poprawę jego wzrostu. Zalecana jest uprawa aloesu na piaszczystej glebie o 30-stopniowym nachyleniu. Co więcej, należy wystrzegać się wilgotności powietrza, bowiem może ona doprowadzić do występowania grzybów.

2. Technika zbioru liści aloesu

Warunkiem niezbędnym do wydobycia miąższu z liści, jest ich dojrzałość oraz jakość. Wysuszone bądź naderwane liście nadają się jedynie do wyrzucenia. Liście powinny być przycinane jak najbliżej łodygi.

3. Transport surowców wykorzystywanych w zakładzie przetwórczym

Gwarancja zachowania wszelkich właściwości aloesu podczas procesu produkcyjnego wynika ze skutecznego podziału obowiązków naszych pracowników. Dzięki temu, zachowana została wymagana ciągłość podczas produkcji. Podczas, gdy jedna grupa jest zaangażowana w odcinanie liści, druga grupa jest odpowiedzialna za przetransportowanie tych liści do zakładu przetwórczego, w którym są one niezwłocznie poddane procesowi rozpoczynającemu wydobycie miąższu.

4. Dostarczenie/płukanie oraz selekcja liści w zakładzie

W momencie, kiedy liście zostają dostarczone do zakładu, są one zanurzane w zbiorniku wypełnionym wodą oraz środkami do czyszczenia. Aby zagwarantować całkowitą dezynfekcję oraz czystość liści, zostają one poddane również procesowi szczotkowania. W etapie końcowym, liście zostają umieszczone na przenośniku taśmowym, gdzie są dodatkowo myte pod ciśnieniem.

5. Przycinanie liści

Zarówno końcówka, jak i boki liści są przycinane, a pozostała część trafia do specjalnego zbiornika zawierającego wodę oraz środki do czyszczenia. Na tym etapie, jakakolwiek forma zanieczyszczenia jest unikana poprzez właściwą sterylizację wszelkich narzędzi. Pozostałości powstałe w wyniku przycinania liści są wykorzystywane do nawożenia pól.

6. Obieranie oraz rozdrabnianie liści aloesu

Kiedy liście są już przycięte, należy umieścić je w specjalnym przyrządzie do obierania, który oddziela zewnętrzną części liścia od wewnętrznej, zwanej miąższem. Ten sam przyrząd używany jest do rozdrabniania miąższu w celu wyciśnięcia z niego soku, który następnie za pomocą cewki obniżającej temperaturę przelewany jest do specjalnego zbiornika.

7. Dodawanie konserwantów oraz enzymów do miąższu

Pierwsza dawka konserwantów powstrzymuje reakcję utleniania niefiltrowanego do tej pory miąższu. Enzymy są dodawane, by wspomóc proces filtrowania.

8. Filtrowanie miąższu

Miąższ powstały z poprzedniego etapu jest filtrowany w celu przygotowania go do użycia.

9. Stabilizacja miąższu w chłodni

Ostatnie ilości konserwantów i antyoksydantów są dodawane, a następnie mieszane wewnątrz zbiornika za pomocą mieszadła.

10. Kontrola Jakości

Dwie próbki miąższu wydobytego z aloesu są poddawane kontroli. Jedna z nich jest badana w celu sprawdzenia poziomu pH oraz gęstości, podczas, gdy druga jest wysyłana do zewnętrznego laboratorium, gdzie zostaje poddana wnikliwemu badaniu mikrobiologicznemu. W momencie, kiedy miąższ zostaje potwierdzony jako pełnowartościowy, jest on dzielony na dwie części, z których jedna będzie wykorzystywana do produkcji różnego rodzaju produktów (np. żele, mydła, szampony, kremy), a druga będzie przeznaczona do butelkowania oraz opatrywana w etykiety.

11. Butelkowanie miąższu i etykietowanie

Zanim miąższ zostanie umieszczony w butelkach, wszelkie wymagane standardy higieniczne powinny zostać sprawdzone. W momencie, kiedy zostają one spełnione i potwierdzone, następuje proces butelkowania, który po szczelnym zamknięciu pojemników zakończony jest opatrywaniem butelek w etykiety.

Przewiń