- Brak produktów
Do ustalenia Wysyłka
Razem 0,00 pln
Dodano do koszyka
Wysoka jakość aloe vera z Lanzarote jest wynikiem długiego okresu dojrzewania rośliny i systematycznie przeprowadzanych kontroli oceniających poziom dojrzałości aloesu oraz mięsistości liści. Czas dojrzewania odgrywa bowiem kluczową rolę w uprawie aloe vera. Przerwany zbyt wcześnie nie pozwala roślinie nabyć pełni naturalnych właściwości i uzyskać odpowiedniego poziomu substancji aktywnych biologicznie. W wyniku czego wyprodukowane w dalszym procesie produkty są znacznie niższej jakości. Zawierają dużo niższą zawartość cennych związków i poziomu wartości energetycznej.
Kolejnym elementem wyróżniającym organiczne uprawy aloesu z Lanzarote jest metoda obróbki rośliny. Cały proces już od momentu ścinania liści po pozyskanie miąższu odbywa się tylko i wyłącznie ręcznie. Dzięki czemu pozyskana miazga zostaje pozbawiona aloiny, która jest koloru żółto-brązowego i jest niewzwykle gorzkim związkiem o silnych właściwościach przeczyszczających.
Do produkcji kosmetyków Lanzaloe obcina się tylko i wyłącznie liście dojrzałe, które znajdują się po zewnętrznej, dolnej części rośliny. Liście z górnych partii pozostają do zakończenia procesu dojrzewania.
Dostępne na rynku produkty z aloesem posiadają mocno zróżnicowaną zawartość samego aloesu. Często informacje dołączone do opakowania zawierają zawoalowane i enigmatyczne informacje niedostarczające informacji o jakości i ilości aloesu.
Ponadto należy liczyć się z faktem, że wysokiej jakości produkty aloesowe nie należą do tanich. Ponieważ koszt pozyskania surowca w ramach uprawy ekologicznej jest i kosztowny i długotrwały. Na cenę końcową substytutu wpływają również koszty transportu.
Decydując się na zakup, warto wybierać produkty, w których w jasny sposób określony jest skład. I aloes zajmuje w nim wysoką pozycję, która świadczy o wysokiej zawartości rośliny w produkcie. Ponadto wysokojakościowe produkty z aloesem wyraźnie wskazują na pochodzenie rośliny, metodę jej hodowli i proces pozyskiwania składników cennych dla organizmu człowieka.
Reasumując, selekcjonując aloes, warto wybierać produkty, których producenci szczegółowo podają skład i źródło pochodzenia aloesu, potwierdzając tym samym autentyczność produktu.
Dokonując wyboru artykułów aloesowych, warto zwrócić uwagę na elementy świadczące o jakości produktu. W przypadku wyboru soku z aloesu do kluczowych wartości należą:
Zawartość czystego soku z aloesu powinna oscylować na poziomie minimum 99% lub więcej. Sok aloe vera z Lanzarote jest produktem stanowiącym w 100% naturalny sok aloesowy. Świadczy to o wysokiej jakości produktu i braku innych dodatków takich jak: cukier, słodziki czy stabilizatory występujące w produktach o niższej zawartości aloesu.
Zawartość konserwantów w wysokojakościowym soku z aloesu bezsprzecznie powinna być możliwie jak najmniejsza. Sok aloesowy z Lanzarote konserwowany jest jedynie na minimalnym poziomie niezbędnym do zabezpieczenia produktu przed zepsuciem.
I najważniejszą cechą wysokojakościowego soku z aloesu, jakim jest sok aloesowy z Lanzarote, jest bardzo wysoka zawartość substancji odżywczych w tym witamin, biopierwiastków, polisacharydów, enzymów roślinnych, aminokwasów i steroli roślinnych.
Ponadto o wysokiej jakości soku świadczą także wszelkiego rodzaju certyfikaty. I oczywiście aloe vera z Lanzarote posiada wszystkie najważniejsze świadectwa i wyróżnienia.
Poza tym aloe vera z Lanzarote dzięki hodowli w specyficznych warunkach klimatycznych swobodnemu, długofalowemu dojrzewaniu i przetwarzaniu aloesu na zimno wyróżnia się wyjątkowo wysokim poziomem substancji odżywczych. Wpływ na renomę aloesu z Lanzarote ma też bardzo restrykcyjny proces kontroli mięsistości liści, z których pozyskiwany jest miąższ i sok.
Liczne badania naukowe wykazały, że Aloe Vera z wyspy Lanzarote jest jednym z najlepszych na świecie, z racji swego położenia geograficznego, tropikalnego klimatu i podłoża wulkanicznego; kombinacji czynników, które wzmacniają dobroczynne właściwości tej rośliny. Wszystkie kosmetyki powstają na bazie organicznie uprawianego aloe vera na Lanzarote. Do przetwarzania aloesu w produkt finalny, stosuje się tradycyjne metody, które są stosowane od wielu lat oraz dotyczą zbierania, obróbki, z zachowaniem dbałości o środowisko, w wyniku czego stworzone kosmetyki i produkty są bardzo wysokiej jakości. Potwierdzeniem proekologicznych składów jest certyfikat prestiżowego niemieckiego laboratorium Spectral Service, który gwarantuje autentyczność oraz jakość kosmetyków z aloesem. Ponadto ekologiczny znak-Euroliść jest gwarancją pochodzenia aloe vera z Wysp Kanaryjskich, jego niepodważalnie najwyższej jakości, a także naturalnych zasad i hodowli aloesu w miasteczku Órzola na Lanzarote.