Kłamstwa rynku aloe vera - jak nie dać się oszukać?

Kłamstwa rynku aloe vera - jak nie dać się oszukać?
„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.”

– Hipokrates


Mity o rynku aloe vera

Na rynku istnieją produkty, które wykorzystują fakt, że zawierają aloes.

Jednak w tej grupie znajdziemy zarówno produkty z aloesem o stężeniu 2%, jak i te, które przekraczają 90%. Dlatego ważne jest, aby rozpoznać prawdziwe wartości zawarte w:

- żelu aloe vera,

- soku z aloesu,

- koncentracie i ekstrakcie z aloesu.


Żel z aloesu.

Żel to miąższ liścia aloesu, bogaty w polisacharydy, witaminy i minerały, ale zawiera aloine. Substancję przeczyszczającą obecną w roślinie, która w celu uzyskania soku jest usuwana.


Sok Aloe Vera.

Sok jest najkorzystniejszym sposobem na otrzymanie aloe vera niezawierającego aloiny, ale zachowującego wszystkie wartościowe składniki. Ekstrakcja na zimno chroni przed pasteryzacją i zanieczyszczeniem żelu, co pozwala zachować pełnie niezbędnych składników odżywczych.


Koncentrat i ekstrakt.

Koncentrat z aloesu jest żelem pozbawionym wody. Ekstrakt natomiast jest preparatem otrzymywanym z proszku zmieszanego z wodą i zwykle zawiera mniej niż 10% rośliny aloe vera. Tym produktom na bazie proszku brakuje pierwotnych właściwości rośliny, ponieważ w procesie liofilizacji, któremu poddawany jest aloes (proces odwadniania w celu uzyskania proszku),traci wiele ze swoich pierwotnych właściwości. Większość producentów używa proszku ze względu na oszczędność kosztów i związaną z tym logistykę. Transport produktów z sokiem aloe vera jest droższy od tych w proszku, ze względu na wagę.


Jak przetwarzanie aloesu wpływa na jakość końcową?

Agresywne procesy odwodnienia przy wysokich temperaturach i ciśnieniu poddają aloes przekształceniu w proszek, niszcząc jego właściwości. Proszki te zwykle pochodzą z Chin, Indii lub Meksyku i po zmieszaniu z wodą są sprzedawane jako aloes, nawet oznaczony jako aloes z Wysp Kanaryjskich, tylko ze względu na fakt zmieszania proszku na wyspach z wodą. Nie jest to, jednak oryginalny Aloe De Canarias i ponieważ jest to biologicznie martwy aloes, a zatem korzyści dla zdrowia nie istnieją. Z proszku wytwarza się 90% produktów z aloesu, które są sprzedawane na rynku

Jak jakość aloesu wpływa na naszą skórę?

Aloes zawiera witaminy, minerały, aminokwasy, enzymy, związki roślinne, a także polisacharydy. Najważniejszym składnikiem jest Aloverose (Acemannan), złożony cukier, który jest produkowany wyłącznie z gatunku Aloe Vera. Przywraca skórze pełne nawilżenie i spowalnia procesy starzenia. (Przeczytaj więcej o właściwościach przeciwstarzeniowych aloesu!) To właśnie acemannan zostaje prawie całkowicie utracony, gdy aloes zamienia się w proszek. Różnica między czystym produktem o wysokiej zawartości acemannanu, a innym opartym na proszku z aloesu i wodzie jest kolosalna dla zdrowia skóry i organizmu.

Jeśli chodzi o skórę wrażliwą, zniszczoną, poparzoną, itp. produkt w proszku praktycznie nie będzie miał pozytywnego wpływu na skórę, natomiast przy czystym i dobrej jakości produkcie szybko zauważysz pozytywne działanie Aloe Vera, bo w tym przypadku koncentracja składników aktywnych odgrywa kluczową rolę.

Jak odróżnić sok z aloesu od proszku?

Świeży aloes jest wysoce światłoczuły, dlatego nadający się do picia sok z aloesu w przezroczystym pojemniku pokazuje, że w jego zawartości nie ma świeżego aloesu, ponieważ ulegnie on degradacji w ciągu kilku dni. Kupując sok Aloe Vera, wybieraj nieprzezroczyste lub ciemne pojemniki. Ponadto pojemniki muszą być hermetycznie zamknięte i nie mogą przepuszczać światła ani powietrza, aby nie utracić najważniejszych właściwości Aloe Vera.

Autentyczny sok z aloesu poznasz podczas degustacji. Smak prawdziwego soku aloe vera jest gorzki i charakterystyczny. W rzeczywistości nie ma dużej różnicy pod względem smaku w stosunku do soku, który otrzymujesz prosto z miąższu liścia Aloe Vera.

Miąższ Aloe Vera jest biały i półprzezroczysty. Jednakże kolor miąższu zmienia się na żółty po przetworzeniu, jeśli aloes jest prezentowany w innym kolorze, oznacza to, że nie jest świeży. Sam kolor miąższu z aloesu jest podatny na przebarwienia.

Jak cena może pomóc przy wyborze aloesu?

Cena aloesu jest ściśle uzależniona od sposobu wytworzenia produktu końcowego i rodzaju uprawy aloesu. Techniki, które najlepiej zachowują właściwości rośliny, takie jak proces stabilizacji na zimno, są bardziej złożone niż inne i znajdują odzwierciedlenie w cenie aloesu. Najprostszą rzeczą z ekonomicznego punktu widzenia jest zastosowanie szybkich technik, które pozwalają na wyprowadzenie produkcji w krótkim czasie, bez zwracania uwagi na zdrowotne cechy aloesu.

Na przykład w 100% czysty sok z aloesu o pojemności 1 litra może kosztować od 150 zł do 250 zł za litr, a wszystko poniżej 100 zł może być wykonane z proszków lub koncentratów.

Zalecamy przed zakupem dowiedzieć się, jaki konkretnie rodzaj aloesu jest zawarty w produktach. Aloes najwyższej jakości powinien być ekologicznie uprawiany i przetwarzany na zimno w sprawny sposób, aby nie stracił swoich właściwości. Gatunkiem aloesu musi być Aloe Vera Barbadensis Miller najbardziej przebadany, popularny i skuteczny dla ludzi.

Lokalność odgrywa istotną rolę. Kiedy kupujemy kosmetyki z aloesem w hipermarkecie czy supermarkecie, gdzie sprzedają nam krem, indyka czy buty, możemy już zacząć wątpić w jego jakość. Idealnie byłoby kupić go w sklepie specjalizującym się w aloesie.

Lanzaloe to firma zajmująca się ekologiczną uprawą Aloe vera Barbadensis Miller na Wyspach Kanaryjskich u podnóża wulkanów i błękitu oceanu. Wszystkie nasze produkty powstają z czystego soku z naszego ekologicznego i oryginalnego aloesu. Można powiedzieć, że jesteśmy jedyną firmą, która produkuje na Lanzarote kosmetyki o takich właściwościach.

Przewiń