- No products
To be determined Shipping
Total 0,00 pln
YOU HAVE ADDED TO SHOPPING CART
Aloes ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Może działać kojąco na rany i oparzenia słoneczne, a także łagodzić pojawiające się wykwity skórne. Żel aloesowy świetnie nadaje się jako dodatek do napojów, odżywczych smoothie czy nawet herbaty. Z aloesu można samodzielnie przygotowywać maseczki na twarz i maski na włosy. Oczywiście do wszystkich tych celów aloes musi być świeży, dlatego dziś przedstawimy 5 praktycznych sposobów, jak przechowywać liście aloesu. Dzięki nim można zachować ich trwałość i cenne składniki od 5 dni do nawet 3 lat!
Dla świeżości aloesu potrzebna jest niska temperatura albo substancja konserwująca, która się nie psuje. Jednak najpierw skupimy się na niskiej temperaturze oraz warunkach beztlenowych. Zatem, jak przechowywać liście aloesu? Po pozyskaniu liścia aloesu z rośliny można go umyć i w całości włożyć do woreczka, najlepiej próżniowego, a następnie lodówki. W tym przypadku warto użyć zgrzewarki, która najlepiej się sprawdza, bo gwarantuje, że powietrze nie dostanie się do worka. Taki sposób przechowywania sprawdza się na 5 dni. Później liście aloesu nie będą się już nadawać do celów medycznych czy kosmetycznych.
Wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić liście aloesu i odpowiedź na nie jest twierdząca. Trzeba to jednak robić umiejętnie tak, by zamrożone liście nie przykleiły się do innych produktów w zamrażarce, tym samym nie zostały uszkodzone i nie zmieniły swojego kształtu. Dla ochrony, przed włożeniem liści do woreczka, można je dodatkowo osłonić folią, zwłaszcza koniec, który został oderwany od rośliny. W formie zamrożonej liście aloesu zachowują dłuższą świeżość nawet 6-8 miesięcy. Oczywiście na woreczku warto zapisać datę, aby wiedzieć, kiedy aloes został zamrożony. Odmraża się go do późniejszego zastosowania w sposób naturalny w misce, na blacie. Nie można do tego wykorzystywać temperatury i mocy kuchenki mikrofalowej, bowiem włożenie do niej liścia spowoduje znaczące zmniejszenie jego właściwości zdrowotnych.
Można również obkroić i obrać liść aloesu. Na samym początku oderwany od rośliny liść należy włożyć na sztorc do szklanki, tak aby czerwono-żółtawy sok wypłynął. Jest to ważne, zwłaszcza jeśli aloes będzie wykorzystywany w celach spożywczych, bowiem aloina może powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a dokładnie biegunkę i ból brzucha. Liść ustawiony pionowo w szklance należy pozostawić na 15 minut, aby cały sok wypłynął. Potem można odciąć górną i dolną końcówkę liścia, gdyż nie będą potrzebne i zawierają niewiele miąższu. W dalszej kolejności należy przystąpić do odkrojenia kolców z liści aloesu z obydwu stron. Potem za pomocą obieraczki można już pozbyć się twardej części liścia aloesu, czyli skórki, z obydwu stron. Pozostaje przezroczyste i nieco lepkie żelowe wnętrze, które można pokroić na mniejsze kostki. Tak przygotowany aloes można włożyć do plastikowego pojemnika, opisać i przechowywać w lodówce do 10 dni. Po wyjęciu z lodówki nadaje się np. jako dodatek do napojów czy jako środek łagodzący oparzenia słoneczne.
Już wiesz, że w zamrażarce w odpowiednim plastikowym opakowaniu możesz przechowywać całe liście aloesu, jednak to nie jedyny sposób. Wspomniane kostki żelu aloesowego możesz także zamrozić. Wystarczy włożyć je do odpowiedniego woreczka. Aby zapobiec odbarwieniu aloesu, warto dodać witaminę E. Jak przechowywać aloes w zamrażarce w inny ciekawy sposób? Wystarczy wspomniany przezroczysty miąższ zmiksować, a następnie wlać do foremek na lód. Można do tego celu użyć blendera albo tradycyjnego miksera i miksować miąższ z aloesu przez 30 sekund. Podobnie jak aloes zamrożony w całości, tak i ten obrany i zamrożony w formie kostek żelu lub lodu można przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy. Przez ten czas zachowuje wszystkie cenne własności odżywcze. Zwłaszcza druga forma jest niezwykle wygodna, bowiem świetnie sprawdza się do chłodnych napojów i gwarantuje doskonałą porcję orzeźwienia w letnie dni.
Nasza ostatnia propozycja przechowywania aloesu jest niezwykle słodka. Najpierw musisz postępować jak w poprzednich sposobach, a więc liść aloesu umyć, następnie pozbyć się soku, odkroić końcówki i kolce, przy użyciu obieraczki pozbyć się skórki i pokroić żel na kostki. Następnie miksujesz je w mikserze i tak przygotowaną miazgę aloesową ważysz na wadze kuchennej. Jest to ważne, ponieważ łączysz aloes w proporcji 1:1 ze składnikiem konserwującym. A tym składnikiem jest oczywiście miód. Dlaczego właśnie ten produkt? Poza tym, że jest naturalny (koniecznie musisz wybrać 100% miód, a nie żaden syntetyk) w ogóle się nie psuje. Z tego powodu jest świetnym środkiem konserwującym dla aloesu. Po wymieszaniu powstaje produkt, który można nazwać miodem aloesowym, niezwykle zdrowy i mający wszechstronne zastosowanie. Warto wiedzieć, że taka naturalna mikstura ma aż 3 lata przydatności do spożycia. Można miód aloesowy dodawać do herbaty lub napojów. Jednak jest on również doskonałym środkiem kosmetycznym. Może służyć do przemywania twarzy trądzikowej, łagodzi wykwity i przyspiesza gojenie. Aloes zanurzony w miodzie ma świetne właściwości nawilżające, dlatego można miksturę nałożyć na twarz także w formie maseczki. Jesteś miłośnikiem czy miłośniczką zdrowych wypieków? Nic nie stoi na przeszkodzie, by miód aloesowy, zamiast zwykłego, dodać do ciasta i przygotować pyszne pierniczki lub miodowe ciasto. Będzie miało właściwości wspomagające metabolizm i oczyszczające organizm.
Warto wiedzieć, że rozmrożony aloes można dodać nie tylko do miodu, ale również zdrowych olejków, np. kokosowego. W ten sposób stworzysz naturalną maseczkę nie tylko na twarz, ale również na włosy. Zatem nie pozostaje nic innego jak hodować aloes, mrozić jego liście lub miąższ i korzystać z jego cennych właściwości. Skorzystaj z jednego z naszych sposobów i ciesz się trwałością aloesu!