- No products
To be determined Shipping
Total 0,00 pln
YOU HAVE ADDED TO SHOPPING CART
Aloes jeszcze kilkanaście lat temu przez większość osób traktowany był jako roślina dekoracyjna. Na szczęście obecnie coraz więcej osób poznaje prozdrowotne i pielęgnacyjne właściwości. Warto dowiedzieć się, jak wykorzystać duże liście aloesu i co można z nich przygotować.
Aloes jest niepozorną rośliną, która jednak ma iście lecznicze właściwości. Przejawia naprawdę pozytywny wpływ na organizm, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, ale i bakteriobójczo. Wyobraźcie sobie, że aloes wykorzystywali już w Starożytnym Egipcie do celów leczniczych. Wykonywali z niego opatrunki na trudno gojące się rany czy nawet oparzenia. Jednakże aloes ma jeszcze więcej właściwości. Wystarczy tylko wspomnieć o dużych liściach aloesu, które są mięsiste i wypełnione licznymi substancjami odżywczymi. Grube liście zakończone są charakterystycznymi kolcami, a w ich wnętrzu kryje się gęsty żel i prolecznicza woda. W liściach zawartych jest mnóstwo cennych substancji, takich jak witamina A, C, E, w tym także witaminy z grupy B, choćby kwas foliowy. Do tego liście aloesu są bogate w mikroelementy, choćby magnez, cynk, żelazo, mangan, potas oraz miedź. Musimy jeszcze wspomnieć o sterolach roślinnych czy kwasach takich jak oleinowy, linolowy czy kaprylowy. Z tego też powodu aloes ma silne działanie także oczyszczające, nawilżające, przeciwgrzybiczne czy bakteriobójcze, a nawet przeczyszczające. Duże liście aloesu można wykorzystać na wiele różnych sposobów, zarówno do celów leczniczych, jak i kosmetycznych.
Liście z aloesu można wykorzystać do celów zdrowotnych. Wystarczy tylko przygotować domowy sok z aloesu. W tym celu przez tydzień nie powinno się podlewać aloesu. Dzięki temu zyskacie pewność, że w liściach będzie mniej wody, za to więcej właściwości odżywczych. Do przygotowania soku potrzebujemy duże liście aloesu, które następnie dokładnie myjemy, następnie umieszczamy je w lodówce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy liście z lodówki, odcinamy boki i obieramy ze skórki. Wyjmujemy miąższ. Najlepiej zrobić to łyżeczką. Teraz możemy już przejść do kolejnego etapu, gdzie potrzebny nam będzie blender. Do naczynia wlewamy sok z dwóch cytryn, dodajemy łyżkę miodu oraz miąższ z liści aloesu. Całość miksujemy na bardzo niskich obrotach. Gdy wszystkie składniki się połączą, możemy dodać jeszcze nieco wody, szczególnie gdy masa będzie zbyt gęsta. Sok należy przechowywać w butelce z ciemnego szkła przez maksymalnie 2 tygodnie. Jeżeli chodzi o częstość spożywania, to najlepiej pić aloes dwa razy dziennie. Pamiętajcie, że jeżeli wymieszaliście aloes z wodą, to w ciągu dnia można wypić ok. 200 ml, a jeżeli przygotowaliście sok na bazie liści i soku z cytryn, to do wody bądź też wybranego przez Was soku należy dodawać 20 kropel soku z aloesu.
Spożywanie soku z aloesu bardzo dobrze łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zaleca się picie soku w przypadku nieżytów czy wrzodów żołądka, ale i niestrawności. Sok działa też przy nadkwasocie, gdyż neutralizuje kwasy w żołądku. Pobudza także apetyt i można go stosować także w przypadku problemów z wypróżnieniem. Regularne spożywanie soku sprawdzi się także w przypadku detoksykacji organizmu. Warto też wiedzieć, że aloes ma pozytywny wpływ na wątrobę, gdyż wykazuje silne działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Jednocześnie warto regularnie spożywać aloes jesienią, aby wzmocnić swoją odporność.
Z dużych liści aloesu można przygotować także niezwykle smaczną nalewkę. Potrzebny będzie pęk liści, który oczywiście umieszczamy na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy je i umieszczamy w naczyniu. Liście miksujemy w blenderze, a następnie przecieramy przez sito. Do tak otrzymanego soku dodajemy ok. 200 g prawdziwego płynnego miodu. Bardzo ważne jest także dodanie czerwonego wina. Pamiętajcie, aby zachować proporcje 1:1 w stosunku do ilości otrzymanego soku. Taką mieszankę przelewamy do szklanej butelki i odstawiamy na 10 dni. Po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia. Należy pić ją raz dziennie po małym kieliszku. Taki przepis pozwala Wam na uzyskanie nalewki wzmacniającej, która ma działanie rozgrzewające, ale też pobudza trawienie, a przy tym wzmacnia odporność.
Jeżeli Wasze problemy trawienne są duże i często macie problemy z wypróżnieniem się, ale po posiłkach pojawia się też zgaga czy nadkwasota, to także powinniście przygotować nalewkę z aloesu, przy czym ten przepis będzie nieco się różnił od poprzedniego. Otóż na początek postępujecie w ten sam sposób, czyli umieszczacie duże liście aloesu w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie mieszacie je z miodem. Pamiętajcie, jak ważne są proporcje, a mianowicie na 100 g liści przypada 50 g miodu. Na samym końcu dodajecie jeszcze 50 ml spirytusu. Całość mieszacie i przecieracie przez sito. Tak powstałą nalewkę przelewacie do butelki i odstawiacie w zacienione miejsce na 5 dni. Po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia. Należy ją jeszcze wstawić do lodówki. Tutaj pojawia się jeszcze pytanie, jak ją spożywać. Na silne problemy trawienne należy przed każdym posiłkiem wypić łyżeczkę nalewki.
Aloes ma doskonałe właściwości wewnętrzne, a mianowicie nie tylko łagodzi podrażnienia, ale też opóźnia proces starzenia skóry czy nawet ją nawilża. Nie bez powodu jest składnikiem wielu kosmetyków. Na szczęście samodzielnie można przygotować wiele z nich i to naprawdę szybko. Warto np. przygotować maseczkę na bazie soku z dużych liści aloesu, które mają silne właściwości nawilżające, ale też ujędrnia skórę. Wystarczy tylko dwie łyżeczki tłustego kremu zmieszać z jedną łyżeczką soku z aloesu oraz dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Taką maseczkę należy nałożyć na umytą skórę twarzy i szyi i pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie należy zmyć ją letnią wodą i gotowe! Regularne nakładanie takiej maseczki rzeczywiście przyniesie pozytywne skutki, a mianowicie Wasza skóra będzie jędrna, promienna i dobrze nawilżona.
Można też przygotować tonik dla cery suchej czy też odwodnionej. W tym przypadku należy duże liście aloesu zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. Następnie trzeba mieszankę gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystarczy już tylko poczekać, aż tonik wystygnie i przelać go do butelki. Taki tonik z aloesu możecie stosować codziennie i rzeczywiście przyniesie Wam doskonałe nawilżenie.
Liście aloesu można wykorzystać także w leczeniu łojotoku czy wągrów. Wystarczy tylko przygotować wywar. Wystarczy tylko dwa duże liście z aloesu rozdrobnić bądź zblendować, a następnie zalać 200 ml wrzątku. Teraz należy gotować wywar na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie należy jeszcze go odcedzić i gdy wystygnie, można już przecierać wywarem twarz. Należy robić to każdego dnia rano i wieczorem. Jeżeli Wasza skóra jest naprawdę tłusta, to koniecznie przygotujcie maseczkę na bazie aloesu i białek jajka. Na początku ubijamy pianę z białka na sztywno i dodajemy łyżeczkę wcześniej wyciśniętego soku z aloesu. Następnie dodajemy także dwie łyżki soku z cytryny. Całość mieszamy i już maseczka jest gotowa. Zaleca się stosowanie takiej maseczki dwa razy w tygodniu. Wystarczy tylko nałożyć maseczkę na twarz i poczekać 15 minut, a następnie ją zmyć.
Sok z aloesu czy nalewka z aloesu mają naprawdę doskonałe właściwości. Aloes możecie też wykorzystywać do kosmetyków. Jeżeli nie macie pod ręką świeżych i dużych liści aloesu, to możecie sięgnąć po naturalne kosmetyki zawierające w swoim składzie głównie aloes. Tu polecamy produkty Lanzaloe. Wśród nich znajdziecie zarówno kremy, jak i toniki do skóry. Są to produkty przeznaczone nawet dla najbardziej wrażliwej skóry. Zatem, gdy nie macie czasu czy ochoty samodzielnie przygotowywać kosmetyków, sięgnijcie po sprawdzone, naturalne produkty.