,,You ask me what were the secret forces which sustained me during my long fasts. Well, it was my unshakeable faith in God, my simple and frugal lifestyle and the Aloe, whose benefits I discovered upon my arrival in South Africa at the end of the nineteenth century.’’

Mahatma Ghandi (1869-1948)

Ekologiczna uprawa aloesu

LANZALOE jest właścicielem największych ekologicznych upraw tradycjonalnych Aloe Vera na Wyspach Kanaryjskich i kreatorem własnej linii kosmetyków oraz żywności bazowanej na Aloe Vera najwyższej jakości.

Jedyny w swoim rodzaju. Liczne badania naukowe wykazały, że Aloe Vera z Lanzarote jest jednym z najlepszych na świecie z racji swego położenia geograficznego, tropikalnego klimatu i podłoża wulkanicznego; kombinacji czynników które wzmacniają dobroczynne właściwości tej rośliny. Co więcej, nasz Aloe Vera posiada Certyfikat prestiżowego niemieckiego laboratorium Spectral Service, który gwarantuje autentyczność i jakość naszego Czystego Soku z Aloe Vera.

Ekologiczna uprawa aloesu

Odkryj pochodzenie naszych produktów.

LANZALOE zaopatruje się w pierwszej ekologicznej plantacji na Wyspach Kanaryjskich. Plantacja ta zajmuje 10 hektarów i znajduje się na północnym krańcu Lanzarote, blisko miasteczka Orzola. Ta plantacja ekologiczna została zadeklarowana jako Centrum Turystyczne i Kulturalne o wyjątkowym znaczeniu, przyjmując co roku więcej niż 90.000 wizyt. Zapraszamy Państwa do jej odkrycia.

Aloe Vera działa jako środek:

  • przeciwbólowy
  • przeciwzapalny
  • eliminujący toksyny z organizmu
  • wspomagający gojenie ran
  • regulujący bakterie w przewodzie pokarmowym
  • oczyszczający organizm
  • regenerujący komórki
  • antyseptyczny
  • wspomagający krzepliwość krwi
  • przeciwwirusowy

100% ekologiczna uprawa - Culture Biologique

Możliwość własnej, ekologicznej uprawy gwarantuje jakość i autentyczność naszych produktów. Od ponad 15 lat posiadamy Certyfikat Unijny Upraw Ekologicznych z numerem 2148–P.

Nowoczesne zaplecze produkcyjne

Jesteśmy jedyną firmą na Wyspach Kanaryjskich, która realizuje w całości proces obróbki Aloe Vera od uprawy, poprzez elaborację surowca i uzyskanie Czystego Soku z Aloe Vera aż do jego dystrybucji i sprzedaży, gwarantując tym jakość naszych produktów.

Proces przetwarzania aloesu

Przeprowadzone badania dotyczące właściwości aloesu dowiodły, iż nie występują one jednoskładnikowo, a jedynie w wyniku połączenia jego elementów. Z tego względu, Lanzaloe dba z niezwykłą starannością o przebieg każdego etapu procesu produkcyjnego. Stały nadzór jakości zapewnia gwarancję, że wszelkie korzyści płynące z miąższu wydobywanego z aloesu, niezbędnego do produkcji naszych produktów, zostają zachowane.


1. Uprawa rośliny

Aloes jest uprawiany z własnych pędów: sadzonki, które wschodzą wokół łodyg dojrzałych roślin, są zrywane wraz z korzeniami w celu przesadzenia. Aloes należy do silnych roślin, aczkolwiek istnieją pewne czynniki, które wpływają na poprawę jego wzrostu. Zalecana jest uprawa aloesu na piaszczystej glebie o 30-stopniowym nachyleniu. Co więcej, należy wystrzegać się wilgotności powietrza, bowiem może ona doprowadzić do występowania grzybów.

2. Technika zbioru liści aloesu

Warunkiem niezbędnym do wydobycia miąższu z liści, jest ich dojrzałość oraz jakość. Wysuszone bądź naderwane liście nadają się jedynie do wyrzucenia. Liście powinny być przycinane jak najbliżej łodygi.

3. Transport surowców wykorzystywanych w zakładzie przetwórczym

Gwarancja zachowania wszelkich właściwości aloesu podczas procesu wynika ze skutecznego podziału obowiązków naszych pracowników. Dzięki temu, zachowana została wymagana ciągłość podczas produkcji. Podczas, gdy jedna grupa jest zaangażowana w odcinanie liści, druga grupa jest odpowiedzialna za przetransportowanie tych liści do zakładu przetwórczego, w którym są one niezwłocznie poddane procesowi rozpoczynającemu wydobycie miąższu.

4. Dostarczenie/płukanie oraz selekcja liści w zakładzie

W momencie, kiedy liście zostają dostarczone do zakładu, są one zanurzane w zbiorniku wypełnionym wodą oraz środkami do czyszczenia. Aby zagwarantować całkowitą dezynfekcję oraz czystość liści, zostają one poddane również procesowi szczotkowania. W etapie końcowym, liście zostają umieszczone na przenośniku taśmowym, gdzie są dodatkowo myte pod ciśnieniem.

5. Przycinanie liści

Zarówno końcówka, jak i boki liści są przycinane, a pozostała część trafia do specjalnego zbiornika zawierającego wodę oraz środki do czyszczenia. Na tym etapie, jakakolwiek forma zanieczyszczenia jest unikana poprzez właściwą sterylizację wszelkich narzędzi. Pozostałości powstałe w wyniku przycinania liści są wykorzystywane do nawożenia pól.

6. Obieranie oraz rozdrabnianie liści aloesu

Kiedy liście są już przycięte, należy umieścić je w specjalnym przyrządzie do obierania, który oddziela zewnętrzną części liścia od wewnętrznej, zwanej miąższem. Ten sam przyrząd używany jest do rozdrabniania miąższu w celu wyciśnięcia z niego soku, który następnie za pomocą cewki obniżającej temperaturę przelewany jest do specjalnego zbiornika.

7. Dodawanie konserwantów oraz enzymów do miąższu

Pierwsza dawka konserwantów powstrzymuje reakcję utleniania niefiltrowanego do tej pory miąższu. Enzymy są dodawane, by wspomóc proces filtrowania.

8. Filtrowanie miąższu

Miąższ powstały z poprzedniego etapu jest filtrowany w celu przygotowania go do użycia.

9. Stabilizacja miąższu w chłodni

Ostatnie ilości konserwantów i antyoksydantów są dodawane, a następnie mieszane wewnątrz zbiornika za pomocą mieszadła.

10. Kontrola Jakości

Dwie próbki miąższu wydobytego z aloesu są poddawane kontroli. Jedna z nich jest badana w celu sprawdzenia poziomu pH oraz gęstości, podczas, gdy druga jest wysyłana do zewnętrznego laboratorium , gdzie zostaje poddana wnikliwemu badaniu mikrobiologicznemu. W momencie, kiedy miąższ zostaje potwierdzony jako pełnowartościowy, jest on dzielony na dwie części, z których jedna będzie wykorzystywana do produkcji różnego rodzaju produktów (np. żele, mydła, szampony, kremy,…), a druga będzie przeznaczona do butelkowania oraz opatrywana w etykiety.

11. Butelkowanie miąższu i etykietowanie

Zanim miąższ zostanie umieszczony w butelkach, wszelkie wymagane standardy higieniczne powinny zostać sprawdzone. W momencie, kiedy zostają one spełnione i potwierdzone, następuje proces butelkowania, który po szczelnym zamknięciu pojemników zakończony jest opatrywaniem butelek w etykiety.

Przewiń